معرفی کتاب طرح و ساختار رمان
کتاب طرح و ساختار رمان نوشته جیمز اسکات بل، از مجموعه کتابهای آموزش نویسندگی است که به بررسی ساختار رمان، صحنهها، طرحهای پیچیده و راهنماییها و ابزارهایی برای اصلاح طرح و ساختار رمان میپردازد. اغلب رمان نویسها، صرف نظر از این که چه نوع رمانی مینویسند، باید مشکل ساختاری رمان خود را به نحوی حل کنند؛ مگر این که برایشان مهم نباشد که خوانندهها اثرشان را میخوانند یا نمیخوانند.
جیمز اسکات بل (James Scott Bell) داستاننویس، فیلمنامهنویس، استاد دانشگاه، و شاعر است. وی در رشتۀ حقوق تحصیل کرد و وکیل شد، ولی به دلیل زمینۀ فعالیتهای ادبی و هنری که در دوران جوانی و دانشگاه داشت ناگهان تصمیم گرفت نویسنده شود. وی غیر از مقالات مختلف و چند فیلمنامه، تاکنون بیش از 29 رمان منتشر کرده که برخی از آنها به ده زبان دنیا ترجمه شده است.
اسکات بل بیشتر رمانهای پرحادثه مینویسد که برخی از آنها از این قرار است: عدالت کور، دروغی دیگر، فریب خورده و مرا ترک نکن. غیر از این، او نویسندۀ مجلۀ رایترز دایجست و استاد داستاننویسی در دانشگاه پپردین در کالیفرنیا نیز بوده است. از همه مهمتر او تا کنون پنج شش کتاب در زمینۀ داستاننویسی منتشر کرده است.
در بخشی از کتاب طرح و ساختار رمان میخوانید:
در شروع رمان ماجرایی، شخصیت اصلی باید جایی را ترک کند. بنابراین در پردۀ اول نویسنده شخصیت را قبل از این که به دنبال ماجرا برود معرفی میکند و نشان میدهد که او میخواهد چه نوع زندگیای را رها کند. در این جا ممکن است شخصیت به دلایل مختلفی از زندگی و محیط کنونیاش ناراضی باشد. این زندگی ممکن است واقعا در تضاد با راحتی و سلامت شخصیت باشد، درست مثل وضعیت هاک در ماجراهای هاکلبری فین (1885) نوشتۀ مارک تواین، یا ممکن است شخصیت اصلی عینا مثل دون کیشوت در رمانی به همین نام (1605) حس کند باید از خانه و کاشانه بیرون بزند و کاری برای مردم دنیا بکند.
در این جا بد نیست به همین منظور لحظاتی نگاهی به ماجراهای هاکلبری فین بیندازیم. با آن که جناب مارک تواین در همان سخن آغازین کتاب با عنوان اخطار فرمودهاند که «هرکس سعی کند در این کتاب دنبال طرح رمان بگردد تیر باران خواهد شد»، خود اسم رمان دست او را رو میکند: ماجراهای فین همان طرح رمان است.
فهرست مطالب
فصل 1: خوب حالا این طرح چیست؟
فصل 2: ساختار رمان: آنچه اجزای طرح شما را به هم پیوند میدهد
فصل 3: چگونه از سوژهها لبریز شویم؟
فصل 4: شروع قوی رمان
فصل 5: میانه رمان
فصل 6: آخر رمان
فصل 7: صحنهها
فصل 8: طرحهای پیچیده
فصل 9: قوس شخصیت در طرح
فصل 10: نظامهای طراحی
فصل 11: اصلاح و بازنویسی طرح
فصل 12: الگوهای طرح
فصل 13: عیب و ایرادهای همیشگی طرح و راههای درمان آن
فصل 14: راهنماییها و ابزارهایی برای اصلاح طرح و ساختار رمان